Mi is tulajdonképpen a hőszivattyú, és miért érdemes használni?

A hőszivattyú olyan eszköz, mely a külső környezeti energia átkonvertálásával képes az adott létesítmény, épület hűtéséről, fűtéséről gondoskodni. A berendezés további előnye, hogy monovalens rendszerben történő alkalmazása esetén a kéményépítés is elhagyható, így károsanyag-kibocsátással sem kell számolnunk, tehát igazán környezetbarát megoldást jelent. Illetve a kémény tisztításával, karbantartásával sem kell foglalkoznunk, nincs meg az a veszély sem, hogy a kémény dugulása esetén szén-monoxid kerül a lakótérbe. Aki a hőszivattyúk használata mellett teszi le a voksát, mindezek mellett kedvezőbb rezsire (akár 50%-os megtakarítás a gázkazános megoldáshoz képest!), nagyobb biztonságérzetre és a teljeskörűen automatizált rendszernek köszönhetően magasabb komfortfokozatra számíthat, mint egyéb alternatívák esetén.

Korábban magasabb (38 °C feletti) fűtővíz-hőmérsékletű szisztémákhoz nem ajánlották a hőszivattyú beüzemelését, mert az akkori rendszerek csak alacsony hőmérséklet mellett voltak képesek optimális hatékonyságra. A jelentős technológiai előrelépéseknek köszönhetően azonban napjaink berendezései már akár 85 °C-os fűtővíz kitermelésével is megbirkóznak – természetesen ezek ipari nagygépek, de a lakossági szinten használatos hőszivattyúknál is 50-55 °C-os előremenő hőmérséklettel számolhatunk.

A hőszivattyúk működtetéséhez ugyan szükség van villamos energia befektetésére is, de ez minden esetben megtérül: a befektetett energia többszörösét nyerjük vissza az eszköz használatával.

A hőszivattyúk struktúrája, működése

Ahhoz, hogy a hőszivattyú hasznos energiát termeljen, egy alacsony forrásponttal rendelkező közeg szükséges, amely, ha alacsony hőmérséklet és nyomásszint mellett vesz fel hőt a párologtatóban, gázzá konvertálódik. Az így létrejött gáz a szívóvezetéken át kompresszor segítségével jut el a nyomóvezetékbe, ahol a hőmérséklete a nyomás következtében magasabb lesz. A kondenzátorba jutva a gáz halmazállapot folyékonnyá alakul, így történik a hasznos hő leadása. Ezt követően a már folyékony konzisztenciájú közeg egy ún. expanziós szeleppel szegregált fúvóvezetékbe kerül, amin keresztül visszatér a párologtatóba, ezúttal csökkentve a hőmérsékletet és a nyomást.

A hőszivattyú alkalmazási módjai, területei:

  • hűtés: a berendezés ez esetben a helyiségeket hűti, miközben a belőlük elvont energiát a külső épületen kívüli levegőnek továbbítja.
  • fűtés: a hőszivattyú a hőforrás közegéből elvezetett hőt a zárt körben áramoltatott fűtővíz felmelegítésére használja fel (alacsony hőmérsékletű fűtési szisztémáknál, valamint fal-, mennyezet, ill. padlófűtés esetén ajánlott);
  • melegvíz-előállítás: ennél az alkalmazási módnál szükséges figyelembe venni, hogy a hőszivattyúval kitermelhető melegvíz hőmérséklete általában nem haladja meg a 60 °C-ot.

Az általunk forgalmazott hőszivattyúk típus szerint 3 csoportra oszthatók:

  • Levegő-víz típusú: A legelterjedtebb típus. Népszerűségük könnyen telepíthető mivoltuknak köszönhető. Ezek a berendezések a kültéri levegőből nyerik ki a szükséges hőt, melynek hordozója a víz lesz. Extrém hideg időjárási viszonyok esetén nem feltétlenül bizonyul elegendőnek: elektromos biztonsági (ilyennel rendelkezik a gépünk lakossági szinten) fűtésre lehet szükség. Remekül alkalmazható alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerekhez, ill. felületfűtésekhez. Utólagos beépítés esetén ez a variáció a legpraktikusabb, mert ha a fűtési rendszer engedi, akkor ez a legkönnyebben telepíthető alternatíva.
  • Víz-víz hőszivattyúk: Ezek a modellek rendszerint a talajvízből vonják ki a hőt (esetleg közelben lévő tóból/folyóból). Ezek a rendszerek számítanak a legköltséghatékonyabb megoldásnak, viszont beüzemelésük több kiadással jár, mint a levegő-víz típusú eszközöké (ezeknél a rendszereknél akár már 85 celsius fokos előremenő fűtési hőmérséklet is elérhető). Nyáron hűtésre is kiválóan alkalmazható.
  • Levegő-levegő típusú: Ezt a kivitelt többnyire olyan területeken telepítik, amelyek split, multisplit vagy VRV-szisztémás levegős fűtéssel rendelkeznek. Használatuk főként nagy területet felölelő létesítményekben, üzletközpontokban jellemző.

Érdeklődik berendezéseink iránt? Tekintse meg lakossági felhasználásra tervezett levegő-víz típusú és geotermikus hőszivattyú kínálatunkat!

30RQ hőszivattyú

Beltéri levegő - víz hőszivattyú