Mit érdemes tudni az innovatív Fan Coil berendezésekről?

Modern megoldás hűtésre, fűtésre egyaránt – költséghatékonyan!

A Fan Coil egy rendkívül megbízható, fűtésre és hűtésre egyaránt alkalmas rendszer (ventilátorral és hőcserélővel ellátva), mely a hőszivattyú berendezésekhez is remekül illeszkedik. A hőcserélő vezetékeken keresztüláramló víz a hőcserélő bordázata és a ventilátor által áramoltatott levegő közreműködésével biztosítja a hűtést vagy a fűtést, az aktuális igényekhez igazodva. A fűtéshez szükséges fűtővízről kazán, hőszivattyú vagy más hőtermelő szerkezet gondoskodik. A hőszivattyú a hűtővíz biztosításához is megfelelő megoldás lehet, csakúgy, mint más, a célra alkalmas folyadékhűtő eszköz.

A Fan Coil berendezések elsősorban intézményi szinten terjedtek el, de napjainkban lakáscélú felhasználásuk is egyre növekvő tendenciát mutat. Népszerűségük nem véletlen: a praktikus berendezések megvásárlásával a hűtésről és a fűtésről is gondoskodhatunk, egyszeri ráfordítással. Emellett kevés helyet foglalnak el a helyiségek hasznos teréből, kivitelezésük nem igényel bonyolult, időigényes szerelési munkálatokat, valamint energia- és költségtakarékos alternatívát nyújtanak az optimális hőmérséklet biztosításához. A radiátorokkal ellenben ugyanis a Fan Coil rendszerek esetében elégséges a 40 °C-os előremenő vízhőmérséklet (a radiátoroknál ez 75-90 °C).

A különböző Fan Coil rendszerek bemutatása

A Fan Coil berendezések több változatban is elérhetők: választhatunk álló, falra, illetve mennyezetre helyezhető modelleket is. Előbbieket célszerű a radiátorok helyére, ablak alá helyezni (parapet-megoldás), utóbbiak pedig elbújtathatók az álmennyezet fölött, burkolat nélküli kivitelezéssel. Léteznek speciális, légcsatornázható típusú berendezések is, melyekkel a helyiségek frisslevegős ellátása is biztosítható.

A Fan Coil rendszerek két fő típusát különböztetjük meg: a kétcsöves, valamint a négycsöves verziót. Előbbinél a hűtő- és fűtővíz ugyanabban a csőpárban kering, és a hőközpontban kell beállítani igény szerint vagy szezonálisan a hűtő/fűtő üzemmódot. Ha üzemmódot szeretnénk váltani, az átállás ennél a típusnál hosszadalmas lehet. A kétcsöves berendezéshez két csonk és egy hőcserélő tartozik, melyben felváltva kering a hideg és a meleg víz.

A kétcsöves kivitelnél jóval komfortosabb és praktikusabb, ám kevésbé pénztárcabarát választás a négycsöves típus: ez már két hőcserélővel és két pár csonkkal (külön a hűtéshez, külön a fűtéshez) rendelkezik, és átállása teljesen automatikus. A négycsöves Fan Coil rendszer lehetővé teszi, hogy a különböző helyiségekben a hűtési és fűtési funkció egyidejűleg valósulhasson meg. Ennek a változatnak további pozitívuma, hogy kisebb felületű fűtési hőcserélővel rendelkezik, mint hűtésivel, így az általa produkált fűtési teljesítmény a helyiség igényeihez illeszkedik. Mindezt figyelembe véve gazdaságosabb befektetésnek bizonyul, mint a kétcsöves verzió.

Milyen előnyökre számíthat, amennyiben a Fan Coil rendszerek alkalmazása mellett dönt?

  • A Fan Coil eszközök használata alacsony víz- és energiafogyasztással jár, és kiválóan kombinálhatóak más folyadékhűtő, ill. hőtermelő berendezésekkel is (hőszivattyúk, kondenzációs kazánok, napkollektorok);
  • légcsatornázhatóságuk lévén biztosítható a helyiségek friss levegővel történő ellátása;
  • költséghatékonyabb megoldásnak bizonyulnak a radiátor-klíma kombináció kivitelezésénél;
  • működési módjuk zajtalan;
  • gyors hűtés/fűtés – ami egyúttal megoldható;
  • elhelyezésük bármilyen helyiségben lehetséges, és többféle megoldással kivitelezhető.